Ik ben een fervente film- en muziekliefhebber en omdat in België en Nederland niet altijd de recentste films en muziek verkrijgbaar zijn, zoek ik vaak op buitenlandse websites.

Door:  Dennis Freni

Heel vaak zijn de media op die websites enkel te bekijken of beluisteren door inwoners van dat land. Er zijn al heel wat artikelen verschenen rond VPN om dit probleem te omzeilen, maar heel vaak zijn dat oplossingen voor de computer. Het rotzooien met allerlei kabels van mijn computer naar de tv of het opzetten van een mediaserver is mij teveel geworden en tegenwoordig gebruiken we voor bijna alles onze smartphone.

APK 1Via een Google Chromecast stream je tegenwoordig alles van je smartphone naar je tv. Elke tv of radiostation heeft tegenwoordig wel z’n eigen app. En media bekijken of beluisteren is tegenwoordig gratis. Mits je voldoet aan die ene heel belangrijke voorwaarde dat je surft vanuit het land waar de app wordt aangeboden. Die app kun je meestal ook alleen maar downloaden als Google je account aan dat land heeft gekoppeld. Gelukkig bestaan er heel wat websites waar je de verschillende versies van een app als apart installatiebestand (een APK) kunt downloaden.

Apk-sites die ik vaak gebruik, zijn apk4fun.com en apkpure.com. Daar heb ik bijvoorbeeld iHeartRadio vandaan gehaald. iHeartRadio is een app waarop je allerlei Amerikaanse radiostations kunt streamen. Mijn lievelingsstation is 102.7 KIISFM, de bekendste radiozender van Amerika.

Om een apk te installeren, dien je wel je Android-toestel toestemming te geven om applicaties te installeren van andere aanbieders dan de Google Play store. Dat doe je door naar Instellingen te gaan en vervolgens voor Schermvergr. en beveilig. (of Beveiliging) te kiezen. Daar schakel je Onbekende bronnen in.

Vervolgens kun je op bijvoorbeeld apkpure.com je app downloaden. Klik op download APK en vervolgens bij de waarschuwing op OK.

Apk 2 APK 3

De app is nu geïnstalleerd, maar zonder de juiste verbinding zal de app uiteraard niet werken. Een tweede stap is dus een VPN-verbinding opzetten om die app te gebruiken, zodat de app denkt dat je vanuit het juiste land content probeert te bekijken of beluisteren.

APK 4Er bestaan talloze gratis VPN-diensten, maar geen enkele voldeed echt aan wat ik zocht of die gemakkelijk was op te zetten. Tot ik Orbot tegenkwam, wellicht bekend van TheTor Project, een browser waarbij je anoniem kunt surfen. De app is gratis, best snel en heel makkelijk te configureren. Je kunt hem gewoon verkrijgen in de Google Play Store.

Naast een aan/uit -functie kun je het land kiezen van waaruit je wenst te surfen en per app die je op je telefoon hebt staan, kun je aangeven of je VPN wenst te gebruiken. Er bestaat ook nog een ‘brug’-functie voor wanneer je bijvoorbeeld vanaf het werk zou willen VPN’en, maar de bedrijfsfirewall geen vreemde verbindingen toelaat. Via een andere binnenlandse ‘vertrouwde’ verbinding maak je dan toch connectie met de server die je hebt gekozen. In het voorbeeld van iHeart Radio heb ik dus het land op United States staan, de VPN-mode ingeschakeld en voor de app iHeart Radio aangeduid om automatisch een VPN-verbinding te gebruiken bij het opstarten.

Nog een leuke app is USTV, ook verkrijgbaar in de Google Play Store met allerlei Amerikaanse topzenders.