Bij aanschaf van een usb-kabel loont het op de specificaties te letten.

Gustaaf van Dijk

Ooit was het eenvoudig: usb 2.0-connectoren hebben een zwart of wit binnenwerk, usb 3.0- connectoren hebben meer contacten en een blauw binnenwerk (en de laadpoorten zijn soms geel). Maar nu is er de usb 3.1-standaard met betere prestaties. Deze doorontwikkeling van usb 3.0 gebruikt dezelfde connectoren met meestal het blauwe binnenwerk. Samen met usb 3.1 is de nieuwe usb-c-connector ingevoerd. Deze is omkeerbaar en ongeveer even plat als een micro-usb-connector. Ook wordt aan beide kabeleinden hetzelfde type usb-c-stekker gebruikt.

USB 2De oude usb 3.0-standaard is officieel komen te vervallen en opgenomen in de usb 3.1- standaard als Usb 3.1 eerste generatie (Gen 1). Usb 3.1 tweede generatie (Gen 2) is nieuw met hogere prestaties. En nu zit er een addertje onder het gras: een usb 3.0-poort op een apparaat mag nu aangeprezen worden als usb 3.1-poort. Maar als er niet specifiek Gen 1 of Gen 2 bij staat, heb je de specificaties nodig om te weten wat je koopt. Ook kan de usb-c-aansluiting voor lagere usb-versies toegepast worden, bijvoorbeeld Gen 1 (was 3.0) op mijn Acer Aspire-laptop.

Bij aanschaf van een usb-kabel loont het op de specificaties te letten. Zowel maximale bitsnelheid als toelaatbare stroomsterkte verschillen per kabel. Zonder de verpakking kun je vaak niet meer zien wat de kabel officieel aankan. Een zelf aangebracht label biedt dan uitkomst. De afbeelding toont kabels met fabrieksspecificaties van maximaal 5 of 10 Gigabits per seconde bitsnelheid en maximaal 0,9 of 3 Ampère stroomsterkte.
Volgens de USB Power Delivery-standaard zijn met usb-c grotere (laad)vermogens tot wel 100 Watt (20 Volt / 5 A) mogelijk bij gelijktijdige dataoverdracht. Hiervoor zijn speciale usb 3.1 Gen 2 PD-kabels nodig met ingebouwde chip die met de aan weerszijden aangesloten apparaten afstemt wat mogelijk is.

PS Usb 3.1 Gen 1 gebruikt 8b/10b-codering. De datasnelheid is hier 80% van de bitsnelheid (4 Gb/s = 500 megabyte/s). In de praktijk is circa 400 MB/s te verwachten. Gen 2 gebruikt 128b/132b-codering. De datasnelheid is hier 97% van de bitsnelheid (9,7 Gb/s = 1212 MB/s). In de praktijk is naar verwachting circa 1000 MB/s realistisch.